2 yıldır Şimşek’e ve programa destek veren TOBB, TİM, ASO ses yükseltti

Nisan Ayında Enflasyon Beklentileri Aştı: TÜİK’in Açıkladığı Verilere Göre Merkez Bankası Tahminlerin Üzerinde

TÜİK’in nisan ayı enflasyon verileri, Merkez Bankası tahminlerini aşarak yıllık yüzde 37,8’e geriledi. Ancak bu verilere ne sanayiciler, ne de ihracatçılar, üreticiler ve emekliler inanmıyor.

TÜİK’in kökenleri Osmanlı dönemine dayanan kuruluşu, 1891 yılında kurulan Merkezi İstatistik Encümeni’ne dayanmaktadır. Ancak, kurum, AKP iktidarının 23 yıllık sürecinde itibarını kaybetmeye başlamıştır. Şimdi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) gibi köklü kuruluşların yanı sıra bağımsız akademisyenler ve iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve diğer birçok kurum, TÜİK dışında enflasyon verileri yayınlamaktadır. Artık, neredeyse kimse TÜİK verilerine ciddi bir şekilde inanmamaktadır.

Nisan ayı enflasyon verileri de tartışmalara yol açmıştır. Yıllık yüzde 37,8 olarak açıklanan tüketici enflasyonu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 24 hedefine karşın farklı kurumlar ve beklenti anketleri tarafından yüzde 30-40 aralığında enflasyon beklentilerini içermektedir.

Dövize Talep Artıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na odaklanan 19 Mart operasyonları sonrasında ekonomideki hızlı bozulma, MB tarafından yeni kararların alınmasına sebep oldu. Döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılık oranı artırıldı ve ihracatçıların döviz gelirlerini MB’ye satma zorunluluğu yükseltildi. Ancak, döviz rezervlerindeki azalma devam etmekte ve dövize olan talep durdurulamamaktadır.

MB’nin net döviz rezervleri ve altın rezervleri 2 Mayıs haftasında azalmış ve 19 Mart’tan bu yana rezervlerdeki düşüş yaklaşık 60 milyar doları bulmuştur.

MB’nin aldığı yeni kararlarla döviz talebinin yavaşlatılmaya çalışılmasına rağmen başarılı olunamamaktadır. Dolar global olarak değer kaybederken, TL karşısında değer kazanmaya devam etmektedir.

İş Dünyasından Gelen Eleştiriler

İç ve dış desteklerin azalmasının yanı sıra iş dünyasından gelen eleştiriler de artmaktadır. MB’nin aldığı kararlar ve ekonomi yönetimine yönelik tepkiler yükselmektedir. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı’nın vergi politikaları ve alınan diğer kararlar eleştirilmektedir.

Ankara Sanayi Odası Başkanı, sanayicilerin faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle yatırım yapamadığını dile getirmiştir. İhracatçılar da, döviz gelirlerini MB’ye satma zorunluluğu ve artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirtmektedir.

İş dünyasının suskunluğu ise sona ermiş gibi görünmektedir. Siyasi operasyonlar, ekonomik kriz ve programdaki belirsizlikler, iş dünyasını harekete geçirmiştir. Bu noktada, daha fazla destek ve çözüm talepleri artmaktadır.

Related Posts

Trump tariflerinin gerçek etkisi! ABD ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Espressolab’den boykot çağrısına dava: Sosyal medyada tepki yağıyor!

CHP’nin mitinglerinde hedef gösterilen kahve zinciri, sosyal medyada yapılan boykot çağrılarına karşı dava süreci başlattı. Tepkilerin odağındaki markaya karşı açılan tazminat davaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sosyal medya kullanıcıları yaşanan gelişmeleri hesaplarından duyurdu.