Ağrı Dağı’nda kaybolan iki dağcının cansız bedenine ulaşıldı: Ölüme tırmanış!

Türkiye’nin farklı kentlerinden Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine gelen dağcı grubu, 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı’na tırmandı. Geçen hafta perşembe günü tırmanışa başlayan dağcılar, cumartesi sabahı zirveye ulaştı. Ancak inişe geçen dağcı gruptan Dilek Gökbulak (45) ile Muhammed Halim Dalgın (58) dönüş yolunda kayboldu. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar sonrası AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri arama başlattı. Yerli rehberlerden oluşan bir ekip ile Van AFAD’dan 10, Ağrı AFAD’dan dört kişilik ekip de arama çalışması başlattı.

İndirme çalışmaları

Gece hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle kamp yapan arama ekipleri, dün sabah saatlerinde çalışmalara yeniden başlattı. Ağrı Dağı’nın “buzul platosu” olarak bilinen kuzey tarafına geçen yerli rehberler, her iki dağcıyı da donmuş halde buldu. Kuzey rotasında 4 bin 800 metre rakımda bulunan dağcıların cenazelerin indirilmesi için çalışma başlatıldı. Dağcıların kaybolduğu gün kar yağışının olduğu ve sıcaklığın ise -30 derecede olduğu belirtildi. İki dağcının kaybolduğu aynı güne ait görüntülerde; görüş mesafesinin neredeyse sıfırın altına düştüğü, fırtınanın şiddetli olduğu, dağcıların donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı görüldü. –Haber Merkezi, DHA, İHA

Hayatını kaybeden dağcılardan Muhammed Halim Dalgın’ın sosyal medya hesabından son paylaşımı can verdiği Ağrı Dağı’nın ihtişamlı manzarası oldu.

Yarım kalan tırmanışı bitirmek istedi

Ölen dağcılardan Hollanda vatandaşı Dilek Gökbulak’ın geçen yıl da Ağrı Dağı’na tırmandığı ancak yarım bıraktığı, bu yıl ise tırmanışını tamamlamak istediği ortaya çıktı.

Yardım istemişler

Rahatsızlandığı için tırmanışı yarıda bırakıp ekipden ayrılan Erkan Akbalık, kayıp dağcıların kendisinden yardım istediğini söyledi. Akbalık sosyal medya hesabından özetle şunları paylaştı: “6 dostu 4300 metreye yolcu edip Doğubayazıt’a döndüm. Zirve tırmanışı boyunca haberleştik. Halim beni saat 11.39 da arayıp kaybolduklarını ve donmak üzere olduğunu söyleyip yardım istedi. Ondan önce ilgili yerler bilgilendirilmişti. Bir müddet sonra konum attı. Bir daha haber alamadık. Çok güzel iki insanı kaybettik. Mekanları cennet olsun.”

‘Ekibin dağınık olması hata’

*İki dağcının cansız bedenine ulaşan yerel tur rehberi Barzani Ceylan; “Hava çok sisliydi, yağış çoktu, şimşekler çakıyordu. Rehber gruptan ayağını burkan bir kişiyle ilgilenirken ölen dağcılar rehberi dinlemeyip gidiyorlar. Sisten dolayı başka gruba katılıyorlar. Sonra bu gruptan da ayrılıyorlar. Bir daha da haber alınamıyor” dedi. 

*Dağcılık Federasyonu Ağrı İl Temsilcisi Servet Arslan da şöyle konuştu: “Ekip liderinin sağlam olması lazım. İşi, yönetimi, hava şartlarını bilmesi lazım. Ağrı Dağı çok ayrı bir konum, çok iyi bilmek lazım. Buradaki hata ekibin dağınık olması. Birlikte hareket etmemek hata. O günün iklim şartlarına göre 4 bin 100’de bir gün daha beklenilmesi gerekiyordu. Ama oraya gelen dağcı sabırsız oluyor. Gece hava şartlarını iyi okumak lazım. Oradaki rehberin o işin altından kalkması lazım. Yorgunluk da olsa ekibi birlikte indirmek lazım.” EREN KOCA/HABER MERKEZİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir