İktidarın tarım ve hayvancılık politikaları yerli üretimi bitirerek ithalata bağımlılığı artırdı. Bu durum kırmızı et fiyatlarının artmasına ve vatandaşların ete ulaşmasını zorlaştırdı.
Son bir haftada kırmızı ete gelen zamla birlikte fiyatlar yüzde 10 yükseldi. Bu zamlar fakir fukaranın ve garip gurebanın bayramda çocuklarına kırmızı et yedirme hayalini de suya düşürdü.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) 4 Nisan tarihli raporuna göre dana karkas etinin kilogram fiyatı 32 TL 70 kuruş, kuzu karkas etinin kilogram fiyatı ise 11 TL 40 kuruş arttı. Dana kesim fiyatı 324,04 TL’den 330,57 TL’ye, kuzu kesim fiyatı da 400,41 TL’den 401,59 TL’ye yükseldi.
TÜİK verilerine göre Mart ayında fiyatı en çok artan ürünler arasında kuzu ve dana eti ilk sıralarda yer aldı. İstanbul kasaplarında bir kilo kıymanın fiyatı ilçeden ilçeye değişmekle beraber ortalama 600 liraya yükseldi.
AKP’nin ithal canlı hayvan ve et politikası da sorunu çözmeye yetmiyor. Hükümet kalıcı çözümler üretmek yerine günü kurtarmaya çalışıyor.
CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, girdi maaliyetlerinin artması nedeniyle kırmızı etin kilosunun büyükşehirlerde 1000 liraya yükselebileceği uyarısında bulundu.
Tarım Bakanlığı’nın ithalat ve destekleme politikalarına rağmen et fiyatlarında herhangi bir düşüş yaşanmadı.
Bölgelere göre güncel dana ve kuzu kesim fiyatları:
Ege Bölgesi: 367,50 TL/Kg – 440,80 TL/Kg
Akdeniz Bölgesi: 363,00 TL/Kg – 396,70 TL/Kg
Marmara Bölgesi: 367,50 TL/Kg – 446,00 TL/Kg
İç Anadolu Bölgesi: 364,20 TL/Kg – 413,00 L/Kg
Doğu Anadolu Bölgesi: 360,00 TL/Kg – 382,50 TL/Kg
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 360,00 TL/Kg – 411,70 TL/Kg
Karadeniz Bölgesi: 368,00 TL/Kg – 416,70 TL/Kg
Kırmızı et fiyatlarındaki artış vatandaşların sofralarını olumsuz etkiliyor. Bayram öncesi gelen zamlar ise bu etkiyi daha da artırıyor.