Çiğ süt üretimi 2024 yılında arttı

TÜİK, 2024 Yılı Çiğ Süt Üretim İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Çiğ Süt Üretim İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Bu istatistikler, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması kapsamında elde ediliyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2024 yılında yüzde 4,7 artış göstererek 22 milyon 487 bin 757 tona yükseldi. İnek sütü üretimi yüzde 5,4 artarken, manda sütü üretimi yüzde 35,1 arttı. Diğer yandan koyun sütü üretiminin yüzde 2,9 azalma kaydederken, keçi sütü üretimi yüzde 11,2 düştü.

2024 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 93,6’sını inek sütü, yüzde 4’ünü koyun sütü, yüzde 2,1’ini keçi sütü ve yüzde 0,3’ünü manda sütü oluşturdu.

Çiğ süt üretiminin büyük bir kısmı, yüzde 57,7’si, süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine satıldı. Doğrudan tüketiciye veya diğer işletmelere satılan çiğ süt ise üretimin yüzde 18,3’ünü oluşturdu. Hanehalkı niteliğindeki tarımsal işletmeler tarafından süt ürünü üretiminde kullanılan çiğ süt miktarı yüzde 15,9 oldu. Hayvan besleme amacıyla kullanılan çiğ süt oranı yüzde 4,8 iken, hane halkı tarafından tüketilen ve ücretsiz olarak verilen çiğ süt oranı yüzde 1,1. Üretim ve işleme sürecinden kaynaklanan kayıplar ise toplam üretimin yüzde 0,1’ini oluşturdu. Kullanım alanı belirlenemeyen çiğ süt oranı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Related Posts

Kur korumalı mevduatta gerileme sürüyor, krediler artışta

25 Nisan haftasına ait finansal verilere göre kur korumalı mevduatlar düşerken, bireysel kredi kartı ve tüketici kredilerinde artış gözlendi. Takipteki alacaklar da yükselişini sürdürüyor.

AB’den TikTok’a dev ceza

AB’nin kişisel verileri düzenleyici kurumu tarafından TikTok’a kullanıcı verilerini Çin’e aktardığı ve şeffaflık kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 530 milyon euro ceza kesildi

Apple’dan beklentilerin üzerinde gelir

Apple, 2025 mali yılının ikinci çeyreğinde 95,4 milyar dolarlık gelir ve 24,8 milyar dolar net kar açıkladı. iPhone satışlarının yüzde 2 artış göstermesi dikkat çekerken, şirketin maliyeti küresel tarifeler nedeniyle 900 milyon dolar artabilir.

Bakan Kacır, TEKNOFEST KKTC’nin açılış töreninde konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) hep birlikte “bilişim adası” haline getirebileceklerini belirterek, “100 binden fazla üniversite öğrencisiyle, eşsiz güzellikleriyle bu topraklar dünyanın dört bir yanına hizmet sunacak bilişimcilerin, teknoloji girişimlerinin adresi olabilir.” dedi.

Türkiye-Libya ticaretinde yeni dönem: Vergiler kaldırılabilir

Libya Ticaret Bakanı ve Bakan Bolat görüşmelerinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladılar. Ayrıca iki ülke arasında vergilerin kaldırılabileceği de gündeme geldi.

Mısır ithalatında tarife kontenjanı açıldı

Mısır ithalatında, 31 Temmuz 2025’e kadar kullanılmak üzere 1 milyon tonluk tarife kontenjanı uygulanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir