Çin’in sanayi hamlesi demir cevheri fiyatlarını ateşledi

Çin’in Çelik Politikası Demir Cevheri Fiyatlarını Tavana Çıkardı

Çin hükümeti, çelik üretiminde israfı önlemek ve sektörün kapasite fazlasını kontrol altına almak için yeni önlemler alarak büyük bir adım attı. Bu kararlar sayesinde Çinli çelik fabrikaları daha fazla kar elde ederken, üretim oranlarında da belirgin bir artış gözlemlendi. Artan üretim sebebiyle doğal olarak demir cevheri talebi de yükseldi. Pazartesi günü, demir cevheri vadeli işlemleri ton başına 800 yuanı geçerek neredeyse beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yükseliş sadece Çin’in çelik politikası ile sınırlı değil. Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’nın büyüme konusundaki kararlılığı da piyasalara güven aşıladı.

Tedarik Daralıyor: Brezilya ve Avustralya Geri Çekiliyor

Fiyat artışının bir başka sebebi de arzda yaşanan sıkışma. Dünyanın en büyük demir cevheri ihracatçılarından Brezilya ve Avustralya, sevkiyatlarında belirgin bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, küresel tedarik zincirinde daralmaya ve stokların hızla tükenmesine neden oldu. Hem iç piyasada hem de uluslararası piyasalarda oluşan arz-talep dengesizliği, demir cevheri fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Özellikle Çin limanlarında stok azalması, fiyatların önümüzdeki dönemde daha da yükselme olasılığını artırıyor.

Sanayi Eylem Planı: 10 Sektöre Can Suyu

Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği geniş kapsamlı eylem planı sadece çelik sektörünü değil, makine, otomotiv, elektrikli ekipmanlar gibi temel alanları da kapsıyor. Planın içinde demir dışı metaller, petrokimya ve inşaat malzemeleri gibi sektörler de bulunuyor. Bu stratejik plan, sanayi emtialarına olan talebin orta ve uzun vadede yüksek seyretmeye devam edeceğini işaret ediyor. Uzmanlara göre, demir cevheri gibi temel girdilerdeki fiyat artışları, bu yapısal değişimin sadece bir başlangıcı olabilir.

Related Posts

600 bin kamu işçisi için kritik pazarlık devam ediyor! İşçilerin sosyal ve özlük haklarında iyileştirme olacak mı?

Bakan Işıkhan: İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24 zam oranını teklif ediyoruz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin, “İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24, ikinci, üçüncü ve …

Mercedes sürücüleri dikkat! 223 bin aracını geri çağıracak

Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesinin (KBA) internet sitesinde yer alan listeye göre Mercedes-Benz, 60 bin 246’sı Almanya’da olmak üzere dünya çapında 223 bin aracını geri çağıracak. Listede yer verilen açıklamada, Aralık 2002-Şubat 2006 …

ÖTV zammı ne zaman gelecek? ÖTV düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? ÖTV zammı hangi araçlara gelecek?

Araçlarda ÖTV zammı düzenlemesi ve yeni ÖTV oranı geçerli araçlar, sosyal medyada araştırma konusu oldu. Peki, ÖTV zammı ne zaman gelecek? ÖTV düzenlemesi yürürlüğe girdi mi? ÖTV zammı hangi araçlara gelecek?

Tekstil devlerinden kötü haber! İflas korumaları peş peşe geldi…

Türkiye’nin köklü iki tekstil markası Art Giyim ve Gülsoy Tekstil, konkordato ilan etti. İstanbul merkezli Gülsoy Tekstil’e üç aylık mühlet tanınırken Art Giyim’e 1 yıl iflas koruması verildi.

Merkez Bankası’ndan ‘yapılandırma’ paylaşımı: Kredi kartı borcu ve ihtiyaç kredisi nasıl yapılandırılacak?

Merkez Bankası’ndan ‘yapılandırma’ paylaşımı: Kredi kartı borcu ve ihtiyaç kredisi nasıl yapılandırılacak?

TOBB verileri açıklandı: Her üç şirketten biri kapanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) haziran verilerine göre, 2025’in ilk yarısında kurulan şirket sayısı geçen yıla kıyasla azaldı, kapanan şirket sayısı ise yüzde 14,6 oranında arttı.