Fahiş fiyata iki ayda 454 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı Denetimlerinde Ceza Kesilen Firmaların Sayısı Arttı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iç piyasada istikrarı sağlamak ve tüketicileri korumak amacıyla gerçekleştirilen denetimler kapsamında 85.238 gerçek ve tüzel kişi incelendi. İlk iki aydaki denetimlerde 17.395 firmaya toplamda 454,3 milyon TL idari para cezası uygulandı. Sadece şubat ayında ise 9.606 firmaya 309,9 milyon TL ceza kesildi.

81 ilde faaliyet gösteren Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde ise 62.328 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, toplamda 161,7 milyon TL ceza kesildi. Bu cezanın 106,1 milyon TL’lik kısmı sadece şubat ayında uygulandı.

SEKTÖR DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve marketlerde gerçekleştirilen fahiş fiyat denetimlerinde 22.033 gerçek ve tüzel kişi incelendi. Bu denetimlerde 629 kişiye toplamda 154 milyon TL ceza kesildi. Fahiş fiyat artışına yönelik uygulanan cezaların 126,7 milyon TL’lik kısmı bu denetimlerden kaynaklandı.

Aynı şekilde, kuyum sektöründe yapılan denetimlerde 56 kişiye 16,2 milyon TL, emlak sektöründe ise 40 kişiye 3,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNDE GÜVEN ARTIYOR

Bakanlık, tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve temizlik ürünleri gibi tüketici ürünlerinde piyasa gözetimi ve denetim faaliyetlerini sürdürüyor. 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, 2025 yılı itibariyle yüzde 1,1’e kadar geriledi.

2025 yılında 821 firma denetlenirken, mevzuata uymayan 75 kişiye 7,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 2025 yılının ilk iki ayında toplamda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış ve taksitli satışlar gibi alanlardaki ihlaller nedeniyle 71,1 milyon TL ceza uygulandı. Sadece şubatta ise bu rakam 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.

EN FAZLA CEZA İSTANBUL’DA

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri kapsamında en fazla ceza İstanbul’da kesildi. Kentte toplamda 125,6 milyon TL ceza uygulanırken, denetlenen firma sayısı ise 10.633 oldu. 2025’in ilk iki ayında toplamda 62.328 firma ve 5.396.387 ürün denetimden geçti.

Related Posts

Başvurmayanın parası devredilecek: Yarın son gün!

Kullanılmayan banka hesaplarındaki bakiyeler TMSF’ye devredilecek. Başvuru yapmayan müşteriler adlarının yer aldığı listeye TMSF’nin resmi internet sitesinden ulaşabiliyor. Hesabında para unutanlar için son gün yarın.

İşten ayrılırken atılan bir imza size pahalıya patlayabilir

İkale sözleşmesiyle iş akdinin karşılıklı anlaşmayla sona erdirilmesi, taraflara bazı haklardan feragat anlamına gelebilir. Bu nedenle sürecin yasal çerçevede değerlendirilmesi ve hak kaybı yaşanmaması adına dikkat edilmesi gereken hususlar büyük önem taşıyor.

108 emlak işletmesine 27 milyon lira ceza: Marmara Denizi’ndeki 6,2’lik deprem sonrası fiyat artışı yapmışlardı

108 emlak işletmesine 27 milyon lira ceza: Marmara Denizi’ndeki 6,2’lik deprem sonrası fiyat artışı yapmışlardı

Evinden 750 metre mesafede ateşlenen silah hayatına mal oldu: Olayla ilgili 3 şüpheli gözaltına alındı

Antalya’da tavuklarına kümeste baktığı sırada yorgun mermi isabet eden bir kişinin ölümüne ilişkin 3 şüpheli yakalandı. Yapılan incelemedeyse merminin yaklaşık 750 metre mesafedeki bir evden ateşlendiğini belirlendi.

Evin önüne duba koyma devri bitti: Avukat Şen vatandaşa şikayet yollarını sıraladı

Avukat Özlem Şen, Türk kanunlarına göre kamu yollarına sandalye, duba, şişe gibi nesneler koyarak park yeri ayırmanın yasal olmadığını vurguladı. Şen, bu tür uygulamaların hukuka aykırı olduğunu ve şikâyet edilmesi durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Tekstil sektörünün eleman ihtiyacı istihdam garantili kursla çözülüyor

Ordu’da tekstil sektöründe çalışmak isteyenler, “Dokuma Konfeksiyon Makineci Kursu” projesine sayesinde kentteki fabrikalarda iş imkanı buluyor.