MEB’den LGS tercih sürecine kolaylık: Velilere özel kılavuz yayımlandı

MEB’den LGS Tercih Süreci Hakkında Bilgilendirme

Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS merkezi sınavının sonuçlarının yarın açıklanacağını duyurdu. Bu kapsamda, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ailelere yönelik “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” hazırladı.

Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmeler gibi detaylı konuların yanı sıra sıkça sorulan sorular ve öneriler de yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detayları da kılavuzda bulunmaktadır.

Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip ve spor liseleri gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı kılavuzda, tercih kontrol listesi de mevcuttur.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacaktır.

“Bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin”

Kılavuzda, velilere yönelik şu öneriler yer almaktadır:

“Bu süreçte çocuğunuza yönelik bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin. Her çocuk biricik ve kendine özeldir. Önemli olan çocuğa destek olup kendini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okul ve gelecekte seçeceği meslek hakkında size ipuçları verebilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için onlara fırsatlar sunabilirsiniz.
Çocuklarınızın tercih edecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım, beslenme gibi imkanları hakkında okul web sitelerinden araştırma yapabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişim sürecini dikkate alarak değerlendirebilirsiniz. Tercih döneminde baskıcı ve karar verici tutum yerine bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyebilirsiniz. Çocuğunuzun istek ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceği bilinciyle yaklaşabilirsiniz.”

Yerleştirmelere İlişkin Detaylar

Liselere yerleştirmeler, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere 3 şekilde gerçekleşecek. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabileceklerdir.

Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık gibi kriterler dikkate alınarak en fazla 5 tercih yapabileceklerdir.

Yerel yerleştirmelerde en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak olup, tercihler renklerle belirtilmektedir. Yeşil renk, öğrencinin ikamet alanında bulunan okulları, mavi renk komşu alanındaki okulları, kırmızı renk ise diğer okulları temsil etmektedir.

Öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirmeyi tercih edecek ve en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Merkezi yerleştirmede ise öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılacaktır.

Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacaktır.

Related Posts

Üniversite katkı payında yüzde 69,9 artış

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Önümüzdeki akademik yıl,  uzaktan ve ikinci öğretim öğrenciler için katkı payları ve öğrenim ücretleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı ücretlerine göre yüzde 69,9 artırıldı. Diğer yandan Devlet üniversitesinde öğrenim gören  depremzede ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması hükmü çıkarıldı.

Yapay zeka destekli gezi rehberine Portekiz’den ödül

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Yusuf Yılmaz, yurt dışında yaşadığı sorunlardan yola çıkarak hazırladığı yapay zeka destekli gezi rehberi uygulamasıyla Portekiz’de katıldığı uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazandı.

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

4 bin yıllık şehirde 400 etkinlik: Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı

4 bin yıllık şehirde 400 etkinlik: Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı

Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte takvim bilgisi…

Yaz Kuran kursları ilan edilen takvim doğrultusunda eğitim verecek. Yaz tatili boyunca uygulanacak kursların açılış tarihi ve süresi de araştırılıyor. 2025 yılı yatılı yaz Kur’an kurslarında eğitim öğretim, müftülüklerin imkânları ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda 4 hafta ya da 4+4 sekiz hafta olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilecek. Peki Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

YKS’de yandaş skandalı

Kuralların çok katı uygulandığı sınava girişte, Eğitim Bir Sen Ayvalık İlçe Başkanı’nın oğluna
torpil yapıldı, kimliksiz olduğu halde sınava katıldı. Suç duyurusu üzerine soruşturma açıldı.