NASA Güneş rekorunu yine tazeledi

NASA’nın Parker Solar Probe Görevi: Güneş’in Sırlarını Çözmek

NASA, bu görevini “Güneş’e dokunmak” olarak tanımlıyor. Bu benzetme aslında oldukça yerinde çünkü PSP, Güneş’in plazma ve manyetik alanlarını daha önce hiç olmadığı kadar detaylı inceleyebilmek için olağanüstü yakın mesafelere ulaşıyor.

2024’te gerçekleşen yakın geçiş sırasında Parker Solar Probe, saatte 692 bin kilometre hızla hareket ederek tarihteki en hızlı uzay aracı unvanını da elinde bulundurdu.

Güneş Rüzgarına Dair Yeni Keşifler

Uzay aracında yer alan geniş açılı kamera sistemi WISPR, Güneş’in korona tabakasını, güneş rüzgarını ve diğer atmosferik olayları görüntüleyerek bugüne kadarki en net görüntüleri sağladı.

NASA yöneticisi Nicky Fox, yeni elde edilen verilerin uzay hava durumunu daha doğru tahmin edebilmek adına büyük önem taşıdığını belirterek, “Gözlerimizle, sadece modellerle değil, uzay hava koşullarının nasıl oluştuğunu ilk kez bu kadar net görüyoruz” dedi.

Teknolojiyi Tehdit Eden Koronal Kütle Atımları (CME)

Parker Güneş Sondası’nın topladığı veriler, koronal kütle atımları (CME) ve güneş rüzgarları hakkında önemli bilgiler sunuyor. CME’ler, milyarlarca ton plazmanın Güneş’ten fırlayarak Dünya’ya doğru hızla ilerlemesiyle oluşuyor ve elektrik şebekeleri ile uydular için ciddi bir tehdit oluşturabiliyor.

Parker Güneş Sondası ayrıca güneş rüzgarının kökenini anlamada da devrim niteliğinde bulgular elde etti. Araştırmalar, “switchback” adı verilen ve manyetik alanların zikzak şeklindeki hareketlerini gösteren fenomenleri ortaya koydu. Bu zikzaklar, hızlı güneş rüzgarlarının oluşmasına katkıda bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Parker Solar Probe Proje Bilimcisi Nour Rawafi, “Güneş rüzgarının nasıl oluştuğu ve Güneş’in muazzam yerçekiminden nasıl kurtulup yayıldığı büyük bir gizemdi. Parker Güneş Sondası sayesinde bu gizemi çözmeye her zamankinden daha yakınız” şeklinde konuştu.

Bir Sonraki Yakın Geçiş Eylül 2025’te

NASA, Parker Solar Probe’un bir sonraki yakın geçişini Eylül 2025’te gerçekleştirecek. Bu geçişte, uzay aracının güneş rüzgarlarının doğası ve kaynağı hakkında daha fazla veri toplaması bekleniyor.

Related Posts

iPhone 17 serisi ne zaman tanıtılacak?

Apple’ın yeni iPhone 17 serisi 8 Eylül’den sonra tanıtılabilir. Yapılan tahmin daha önceki iPhone tanıtım tarihlerine göre yapıldı. Daha önce Apple en erken 7, 9, ve en geç 14 Eylül’de o yılın iPhone’ları tanıtılmış.

Tesla’nın liderliği sona erdi: En çok satan otomobil belli oldu

Haber Girişi (Lider Paragraf): Küresel otomobil pazarının zirvesinde şaşırtan bir değişiklik yaşandı. Tesla Model Y, 2023’te ulaştığı “dünyanın en çok satan otomobili” unvanını bu yıl koruyamadı.

Tarih yazıldı ama kimse fark etmedi: Denizlerin altındaki yeni para

Şanghay, dünyanın ilk gemiden-gemiye sıvı karbondioksit transferini başarıyla gerçekleştirdi. Bu tarihi operasyon, yeşil denizcilik için yeni bir çağın kapısını araladı.

Instagram Reels videoları için yeni karar: Kullanıcılar dört gözle bekliyordu

Dünyaca ünlü sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla yeni özellikler sunmaya devam ediyor. Son olarak, içerik üreticilerine yönelik dikkat çekici bir güncellemeye imza atan platform, Reels videolarının süresini uzattı. Bu sayede içerik üreticileri, daha uzun ve yaratıcı videolar paylaşma imkânı bulacak.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …